Musicus

MusicusHalbe de Jong werd in 1970 geboren in Burum, Friesland. Hij groeide op in een muzikaal gezin: hij leerde noten lezen van zijn vader, en kreeg op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn moeder. Na het atheneum studeerde Halbe Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. De muziek bleef echter trekken, en daarom besloot hij zijn studie te combineren met de studie Theorie der Muziek aan de conservatoria van Groningen en Den Haag. Als hoofdinstrument koos hij piano.

Sinds 2000 heeft Halbe zijn eigen tekstbureau Copy Composer. Hij is onder andere actief als eindredacteur van de Snoecks. Doordat Halbe eigen baas werd kreeg hij meer tijd voor de muziek. In de afgelopen tien jaar is zijn werkgebied dan ook steeds meer verplaatst van tekstschrijven naar musiceren.

Halbes muziekwerkzaamheden zijn divers. Pianospelen doet hij onder meer in Theaterrestaurant Aan de Gracht, en als begeleider bij diverse koren. Ook geeft hij individuele pianolessen. Halbe is kerkmusicus (in Buitenpost) en dirigent van vele koren. Maar zijn grootste passie is misschien wel het componeren.